Tajemství hvězdy KIC 8462852

16.10.2015
Mapa souhvězdí Labutě s vyznačenou polohou hvězdy KIC 8462852. Licencováno pod CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons -https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cygnus_constellation_map.png#/media/File:Cygnus_constellation_map.png

Kosmický dalekohled Kepler během své mise odhalil zajímavé nepravidelné poklesy jasnosti hvězdy KIC 8462852 v souhvězdí Labutě vzdálené 1.480 světelných let. Družice Kepler vypuštěná NASA v roce 2009 nese na palubě dalekohled určený k vyhledávání planet mimo naši Sluneční soustavu. Jasnost zmíněné hvězdy klesá až o 20% v 5 až 80 denních, opakujících se intervalech. Nejpodivnější je, že se nepodařilo odhalit žádnou periodicitu. Pokud by tento jev byl nějak spojen s rotací hvězdy nebo s oběhem tělesa přirozeného původu, třeba i po velmi podivné, excentrické dráze, pravidelnost by se nutně musela vyskytovat. Provedená měření spekter k objasnění této záhady zatím nepřispěla. Pokusy o vysvětlení jsou zatím spíše ve stadiu spekulací. V úvahu stále přichází i přístrojová chyba, byť řadu možných příčin tohoto typu se již podařilo vyloučit. Rozměrná, mimozemskou civilizací aktivně řízená struktura, která zastiňuje hvězdu, by pozorování rovněž vysvětlovala. Ani pro tuto hypotézu žádný důkaz nemáme. Pokud světlo zastiňují tělesa přirozeného původu, musí jít o nestabilní systém velmi krátce po jeho vzniku. Mohlo by jít např. o rozpad komety nebo chaos v oblacích prachu vyvolaný blízkým průletem velmi hmotného objektu či přímo kolizí s ním. Proměnlivou svítivost by mohla mít i samotná hvězda KIC 8462852, nicméně její spektrální charakteristiky a nízký výkon v infračervené oblasti neodpovídají známým hvězdám tohoto typu. Na obrázku vidíme mapu souhvězdí Labutě s vyznačenou polohou hvězdy KIC 8462852. Licencováno pod CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons -https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cygnus_constellation_map.png#/media/File:Cygnus_constellation_map.png.

18.12.2015: Po důkladném prověření naměřených dat dospěli astronomové k závěru, že s největší pravděpodobností jde o průlet komety. Podle Douglase Vakocha, předsedy představenstva SETI International, organizace, která zaštiťuje projekt hledání mimozemské civilizace, se žádné důkazy svědčící pro její aktivity nalézt nepodařilo.

 
Odeslat komentář k článku "Tajemství hvězdy KIC 8462852 "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Tajemství hvězdy KIC 8462852 " e-mailem

Diskuse/Aktualizace